Lessen Tai Chi Tao

Naast het begeleiden van mensen in mijn praktijk geef ik ook lessen Tai Chi Tao.
Kijk voor het actuele lesrooster op deze link:
http://taichitaoamersfoort.nl/Lesrooster.html

Er zijn veel verschillende manieren waarop je Tai Chi kunt beoefenen, daarom zijn er ook meerdere Tai Chi-scholen. De meest bekende methode is Tai Chi met als achtergrond de krijgskunsten. Dat is de Tai Chi Chuan. Dan is er de Qigong, die in feite uit gezondheidsoefeningen bestaat.
Tai Chi Tao zit daar tussen in, waardoor het
heel toegankelijk is, ook als je fysieke klachten of beperkingen hebt. Je kunt het zien als een heel zachte en soms ook meditatieve dans.

tai chi qi gong amersfoort

Stress
Recent onderzoek heeft aangetoond dat cellen zich in twee stadia kunnen bevinden, in stress of in ontspannen toestand. Let wel, je lichaam bestaat uit ongeveer zestien biljoen cellen. In de stresstoestand is er geen groei of ontwikkeling mogelijk, de weerstand is minder aanwezig.
Dit wordt als volgt verklaard. Een lichaam bestaat uit cellen en organismen. Een cel of organisme kan zich niet of slecht verdedigen tegen stress.
De oorzaak van stress kan liggen bij de omgeving, werk, je voeding, oude emoties, oude overtuigingen, gifstoffen, vaccinaties, etc etc. Een cel of organisme in ontspannen toestand kan groeien, zich verdedigen, zich ontwikkelen. Daarom is er in mijn lessen minder aandacht voor techniek, wel meer aandacht voor het meditatieve en dus de broodnodige ontspanning. Want ontspannen en zacht worden betekent een basis leggen voor je eigen ontwikkeling.

tai chi amersfoort

Tai Chi Tao
Uitgangspunt in de Tao-vorm is onder andere de toegankelijkheid. De series zijn korter dan in de Taichi Quan. De series en bewegingen zijn vaak makkelijker uit te voeren. De leerling past zich niet aan aan de Tai Chi-serie, maar de serie past zich aan aan de beoefenaar. Natuurlijk zijn er grenzen, men moet altijd rekening houden met de basistechnieken van de Tai Chi. Bij elke vorm van Tai Chi wordt daar rekening mee gehouden. Een ander uitgangspunt is niet klakkeloos de stijl van de oude meesters te kopiëren. Doe en voel het eerst op die manier en kijk wat er gebeurt in je lichaam. Dan komt de volgende fase waarin we gaan improviseren en verbeteren. In het engels kennen we de woorden improvise en improve, welke improviseren en verbeteren betekenen. Zonder improviseren is er geen ontwikkeling.
Er is bekend dat Tai Chi Tao een gunstig effect heeft op de spieren en gewrichten, waardoor klachten als RSI, whiplash, reuma, rugklachten gunstig worden beïnvloed. Ook zijn goede ervaringen bekend met schouder en nekklachten, fibromyalgie, ME/CVS, burn-out, slapeloosheid, hoge- en lage bloeddruk. Tai Chi Tao werkt harmoniserend en vitaliserend op ons hele lichaam, mits ontspannen en regelmatig toegepast.

Kijk voor het actuele lesrooster op:
http://taichitaoamersfoort.nl/Lesrooster.html